Sopraano

Minna Nyberg on monipuolinen, barokkimusiikkiin erikoistunut sopraano. Hän esiintyy kuorojen, yhtyeiden ja orkestereiden solistina niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän on laulanut monissa tunnetuissa yhtyeissä kuten Collegium Vocale Gent (joht. Philippe Herreweghe), La Petite Bande (joht. Sigiswald Kuijken), FiBO Players sekä Göteborg Baroque sekä esiintynyt kiertueilla Euroopassa (esimerkiksi Amsterdamin Concertgebouw) ja Japanissa. Minnan ohjelmistoon kuuluu muun muassa Bachin, Buxtehuden, Couperinin, Händelin, Vivaldin ja Mozartin messuja, kantaatteja, passioita ja oratorioita.

Minnalla on laaja kokemus näyttämötyöstä. Vuonna 2005 hän voitti ensimmäisen palkinnon valtakunnallisessa Eino Leinon jalanjäljillä -lausuntakilpailussa. Siitä lähtien hän on esiintynyt monissa näyttämöteoksissa, esimerkiksi Händelin oopperassa Almira, Monteverdin oopperassa L’Orfeo, Uttinin ja Johnsenin ooppera Birger Jarl och Mechtild, Ilkka Kuusiston musiikkinäytelmässä Fjärlin Vingad, musiikillisessa runoillassa Jää minuun sekä dramatisoiduissa konserteissa Kadonnut valo – Sisar Marianan rakkaus ja La Donna Barbara – Barokin naissäveltäjä Barbara Strozzi.

Vuodesta 2014 lähtien Minna on erikoistunut historiallisen gestiikan taidelajiin: 1600- ja 1700-lukujen näyttelemisen taiteeseen. Hän on esiintynyt suomalaisyleisölle useissa gestiikkakonserteissa. Hänen dramatisoimansa, ohjaamansa ja esittämänsä näytelmä The Crab – Change is the Remedy for the Ills of Life (2021) sai laajan medianäkyvyyden sekä lämpimän vastaanoton niin yleisön kuin kriitikkojen parissa. Minna on maamme ainoa historiallisen gestiikan taidelajin asiantuntija.

Minna yksi on Trio Flamme -lauluyhtyeen perustajajäsenistä. Suomenruotsalainen teatteri, musiikki ja revyyperinne kiehtovat trioa, ja sillä on vuosien mittaan ollut useita konserttikiertueita Suomessa ja Ruotsissa. Trio on nostanut esiin merkittäviä suomenruotsalaisia säveltäjiä kuten Erna Tauron, Carita Holmströmin ja Bengt Ahlforsin tuotannoissaan Erna Tauro – Känslornas tonsättareTauro & Ahlfors – Visor för full hals, FLAMME + BEBBE = SANT! ja DEN DOFTANDE JORDEN – Carita Holmströms sånger om vårt liv på jorden. Vuonna 2020 Trio Flamme sai Erna Tauro -palkinnon monivuotisesta panoksestaan suomenruotsalaisen teatterimusiikin ja viisujen esille tuojana.

Minna valmistui vuonna 2008 musiikinopettajaksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Hän on opiskellut klassista laulua Tanja Kauppinen-Savijoen, Ulla Ståhl-Grapesin sekä Matti Pelon johdolla, barokkilaulua Susanne Rydénin sekä lausuntaa Eilakaija Sipon oppilaana. Vuonna 2005 hän suoritti musiikkitieteen maisterin tutkinnon Åbo Akademissa. Hänen gradutyönsä Erna Tauro och muminvisorna – En studie i teatervisors tillkomst (Erna Tauro ja muumilaulut – tutkielma teatterilaulujen synnystä, 2004) oli perustutkimusta teatterisäveltäjä Erna Tauron elämästä ja tuotannosta. Minna onkin Tauron erityisasiantuntija Suomessa.

Ansioluettelo

 

Sulje valikko